Cum Deo pro Patria et Libertate! - Istennel a hazáért és szabadságért!

Üdvözöljük a KDNP Szigethalmi Szervezetének honlapján!

2014. január 16., csütörtök

Mindennapos testnevelés bevezetése

A mai rohanó világban legtöbben nem fordítanak kellő hangsúlyt a rendszeres testmozgásra. Pedig ennek igen nagy preventív szerepe van egészségi életünkben.
A gyermek mozgáskésztetése a szervezet fejlődéséből adódóan igen erős, ezért a mozgásszükséglet kielégítését mind a szülőnek, mind pedig az óvodának, iskolának biztosítaniuk kell.
Mivel a gyermekek napjuk nagy részét a közoktatási intézményekben töltik, természetesnek kellene, hogy legyen, hogy ott biztosítsanak számukra helyet és időt a mozgásigényük kielégítésére. A szabadtéri programok, a rendszeres mozgás óriási erőt adnak a szervezetnek a felesleges energia levezetésében, a kötöttségek könnyebb elviselésében. A rendszeres edzéssel (ami már heti 1-2 alkalommal végzett sporttevékenységre értendő) már gyerekkorban számos betegséget küszöbölhetünk ki: megelőzhetjük az elhízást, a cukorbetegség-, a tartáshibák kialakulását, és az sem utolsó, hogy a gyermek hasznosan, jó társaságban tölti el a szabadidejét, nincs ideje az iskola és edzés mellett „elzülleni”.
Mindezek tudatában 2012-ben az új köznevelési törvény kiemelt figyelmet szentelt a rendszeres sport bevezetésére. A szabályozás szerint ettől az évtől kezdődően az iskolákban felmenő rendszerben megvalósításra kerülő koncepció nyomán az első, az ötödik és a kilencedik osztályos diákok hetente 5x vesznek részt testnevelés órán. 2013/2014-es tanévben így már az 1-2., 5-6., 9-10.-es osztályokra vonatkozik ez a törvény. Az óvodákkal nem kellett külön foglalkozni, hiszen az országos óvodai nevelési program már régóta kötelez a mindennapos torna megtartására.
A szigethalmi iskoláknak is, mint az ország számos településén, igen nagy gondot okozott ennek megvalósítása. Sajnos a tornatermek nagysága, felszereltsége és a pedagógusok létszáma sem volt megfelelő. Mindezek megvalósításáért számos segítséget nyújtott a kormány: a testnevelő tanároknak továbbképzéseket (a változatosság biztosításáért) a diákoknak ingyenes mozgáslehetőségeket biztosít, tornatermek és sportlétesítmények létrehozását támogatja pályázatok útján. Szigethalmon szerencsére ezekből mindből részesültünk, hiszen az ötödikes osztályos tanulók ingyenesen vesznek részt úszásoktatáson az első félévben, új tornatermek alakultak és pályázat készült egy városi sport-, és szabadidő csarnok megépítésére.
A következő évektől pedig lehetőség nyílik a tanulóknak arra, hogy kiváltság a délutáni testnevelésóráikat, ha igazoltan valamelyik sportklubba járnak. Szigethalmon erre számos választási lehetőség van.
A tanárok véleményét meghallgatva, még mindig van megoldandó probléma, de az alapkövek letétele után bizakodhatunk, hogy meghozza a törvény a várva vált változásokat gyermekeink sikere és egészsége érdekében.
Rendek Zsolt, KDNP tag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése