Cum Deo pro Patria et Libertate! - Istennel a hazáért és szabadságért!

Üdvözöljük a KDNP Szigethalmi Szervezetének honlapján!

2013. szeptember 13., péntek

2013. július - Csángó gyerekek Szigethalmon

Csángó gyerekek Szigethalmon

Csángók. Sokaknak ismerős a szó, de nem tudják hová tenni.
A csángók Románia azon részén laknak, ahol a közügyeket csak románul lehet elintézni. Vásárolni is csak románul lehet, mert nem szolgálnak ki, ha magyarul szólalsz meg a boltban.
Magyarul tanulni csak otthon, titokban lehetett.
Ma már lehet, hogy könnyebb a magyar nyelv tudásához hozzájutni.
Ezt bizonyítja az is, hogy a Romániában lévő Bákó megyében egy szegény kis településről, Klézséről 14 gyermek szülei úgy gondolták, hogy a magyar nemzethez való tartozásukat bizonyítva, taníttatják gyermekeiket a magyar nyelvre, a magyar szokásokra, és megismertetik velük az anyaország nevezetességeit.


A Kereszténydemokrata Néppárt Szigethalmi Szervezete úgy döntött, hogy a csángó gyerekek nyári üdültetésében aktív szerepet vállal, és elhatározta, hogy a Magyarországra jövő gyerekeket családoknál helyezi el, szállást és étkezést biztosítva, valamint közreműködik a magyarországi programok lebonyolításában.
Ennek érdekében felvették a kapcsolatot Kotroczó Imrével, aki csángó kapcsolatokkal évek óta rendelkezik.
Személyesen ismeri Duma András költőt, aki Csángóföldön él, és tevékenyen közreműködik abban, hogy a csángóföldi magyar származású emberekben a magyarságtudatot erősítse.


Így kerülhetett sor a 14 gyermek és a 2 kísérő egyhetes magyarországi látogatására.
A gyermekek 7 családnál lettek elhelyezve.
A családok vállalták a gyermekek teljes ellátását, a zsebpénz, és a kötetlen napokon saját programok biztosítását. Köszönet érte a Dunavölgyi, a Humenyik, a Márkus, a Mihály, a Zaszlavik, a Balázs, a Tóth és a Kungli családoknak.
A 2 kísérő és a sofőr az idősek napközi otthonában kapott szállást, melyet dr. Kővári Gábornénak köszönhetünk.


A programokat részben Kotroczó Imre, részben a szigethalmi KDNP, illetve maguk a szállást adó családok szervezték és finanszírozták.
A gyerekek egy teljes napot töltöttek Balatonfűzfőn, ahol egész nap remek strandidejük volt.
A szigethalmi Emese Park mellett a Parlamentbe is ellátogattak, ahova Harrach Péter országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezetője jóvoltából térítésmentesen jutottak be.
Az indulás előtti nap a római katolikus templomban, közös Szentmisén vettek részt a csángó vendégek és a szigethalmiak.
A népviseletbe öltözött gyermekek és a kísérőik nem kis feltűnést keltettek egy egyházi ének és a Csángó himnusz eléneklésével.
Vasárnap délután egy bográcsozással egybekötött közös vacsorán búcsúztak el a befogadó családoktól, segítőktől, Szigethalomtól, Magyarországtól, amely összejövetelt a Kereszténydemokrata Néppárt Szigethalmi Szervezete rendezett meg.Az eseményen készült videók megtekinthetők:

Csángó Himnusz:

Mária tiszteletire:

Csángó lányok tánca Szigethalmon:

Születésnapi köszöntés:

További képek az eseményről:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése