Cum Deo pro Patria et Libertate! - Istennel a hazáért és szabadságért!

Üdvözöljük a KDNP Szigethalmi Szervezetének honlapján!

2012. január 8., vasárnap

Pozsonyi Ádám Szigethalomra jön!


Pozsonyi Ádám (1969) író, publicista.

A kilencvenes évek elején amatőr (szamizdat) lapot jelentetett meg, s itt alakult ki önálló, csak rá jellemző stílusa.

A hivatalos sajtóban az ezredfordulón kezd publikálni. Írt a Magyar Hírlapba, a Magyar Nemzetbe, a Magyar Jelenbe, a Demokratába, ahol jelenleg saját rovata van Korszellem néven. Novellái megjelentek az erdélyi illetőségű Irodalmi Jelen hasábjain.
Eddig nyolc önálló kötete látott napvilágot.

Elbeszéléseiben mestereihez, Mikszáthhoz, Hašekhez, Mrozekhez és Chestertonhoz hűen a groteszk, az abszurd, az irónia és a gyilkos humor minden eszközét latba veti, hogy leleplezze a mai kor felvilágosult ostobaságait, szabadelvű agymosását és fricskát mutasson a tolerancia egyetemes diktatúrájának.

Pozsonyi Ádám életének eddigi munkássága az őszinteségről, a gondolkodás bátorságáról szól. Publicistaként éppen úgy, mint szépíróként nem görbe tükröt tart elénk, csak nekünk már a normális tükör tűnik görbének. A normalitás hat abszurdként. Ez voltaképp munkássága fő üzenete is.

Nem dől be a rendszerváltás hazugságának sem. Látja, hogy lényegileg semmi sem változott. A demokrácia ugyanúgy hazug és abszurd, mint a kommunizmus. Helyzetünk abszurditását azonban csak groteszk módon lehet láttatni. A groteszket a maga tisztaságában talán ma ő képviseli egyedül irodalmunkban.


Pozsonyi Ádám felolvasóestet tart 2012. február 03-án (pénteken) 17:00-kor Szigethalmon a szabadkai utcai Szent István Általános Iskolában.

Számítunk megjelenésére!
Pozsonyi Ádám honlapja:
http://pozsonyiadam.blogspot.com/

Szentesi Zöldi László cikke az író legutóbbi kötetéről:
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/egy_punk_a_budapesti_aszfalton.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése