Cum Deo pro Patria et Libertate! - Istennel a hazáért és szabadságért!

Üdvözöljük a KDNP Szigethalmi Szervezetének honlapján!

2011. június 30., csütörtök

2011.06.04 - Trianon Emléknap Szigethalom

2011.06.04 – A Nemzeti Összetartozás Napja Szigethalmon


2011.06.04-én a Nemzeti Összetartozás Napján megemlékezés volt a Szent István Általános Iskolában majd a Dísz téren.
A rendezvényt a KDNP Szigethalmi Szervezete kezdeményezésére megalakult Trianon Emlékbizottság Szigethalom szervezte és rendezte meg.
A megemlékezésen 150-200 fő vett részt, a programsorozat felemelő, méltó volt legnagyobb nemzeti gyásznapunk tragikus emlékéhez.

A rendezvényt az emlékprogram háziasszonya, Kungli Ferencné nyitotta meg.
Nyitásként a résztvevők elénekelték a Himnuszt.
Az emlékezőket Tóth József, a KDNP Szigethalmi Szervezetének elnöke köszöntötte.
A megemlékezésen részt vettek Hoffman Pál országgyűlési képviselő, Korponainé Vaslaki Judit a tököli, és Rohacsek Márton a szigetszentmiklósi KDNP elnökei is.


A megemlékező beszédet Koós Ferenc, nyugdíjazott gimnáziumi igazgató mondta.
Ezt követően fellépett a szigetszentmiklósi Szent Erzsébet Asszonykórus, Balázs Sándor költő, ill. a Szent István Általános Iskola diákjai Nád Béla tanár úr betanításával.Az iskolai program a Székely Himnusz eléneklésével zárult.
Ezt követően az emlékező tömeg a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző KHE kiséretében átvonult a Dísz térre, ahol a megemlékezés az alábbiak szerint folytatódott.

Kungli Ferenc, id. Balázs Miklós és Tóth József KDNP elnökségi tagok és Apró Sándor fafaragó mester lerántották a leplet a művész úr készítette Trianon elszakított országrészeket szimbolizáló kopjafákról.
A helyi történelmi egyházak elöljárói, név szerint Pollák László római-katolikus pap, Vikárné Horváth Márta református nagytiszteletű asszony és Deák Csaba görögkatolikus parókus megáldották, felszentelték az újonnan felállított emlékműveket.


A Trianon Emlékhét során megrendezésre került Hazafias Versek Szavalóversenye győztese, Nagy Márton Péter elszavalta Wass Albert: Ébredj, magyar! című versét.


Kárpáti Csaba, a Trianon Emlékbizottság elnöke, KDNP választmányi küldött az emlékbizottság nevében szólt az emlékezőkhöz, fejezte ki a Nemzeti Összetartozás Napjának fontosságát és beszélt a Trianon Emlékhét megrendezését megelőző többhónapos felkészülésről, munkáról.


Ezt követően a jelen levő egyházak, társadalmi és civil szervezetek képviselői az emlékmű lábánál elhelyezték koszorúikat. A Szigethalmon bejegyzett pártok közül csak a KDNP Szigethalmi Szervezete koszorúzott. Bár a JOBBIK Szigethalom is képviseltette magát, koszorú helyett csak egy fekete emlékkartont helyezett el.

A megemlékezést Tóth József KDNP elnök zárta, aki az emlékezőknek és az előadóknak megköszönte a részvételét és a munkáját.
Zárásként a résztvevők elénekelték a Szózatot.


A megemlékező programsorozat után sátras állófogadás várta a jelenlévőket szendvicsekkel és italokkal, ahol lehetőség nyílt egy közös beszélgetésre, találkozásra, miközben Donka György vállalkozó szolgáltatta a magyar hazafias dalokból összeválogatott háttérzenét.
Apró Sándor, az emlékmű és a kopjafák alkotója – fafaragó mester, író és festőművész - dedikálta megjelent könyvét az érdeklődőknek.
A város nevében, köszönjük Apró úr munkáját, maradandó alkotását!
Apró Sándor 2011-ben elnyerte Szigethalom Város Díszpolgára címét.
Gratulálunk!

KDNP Szigethalmi SzervezeteA megemlékezés további képei:

https://picasaweb.google.com/112785640803338601716/2011TrianonEmleknapSzigethalom#

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése