Cum Deo pro Patria et Libertate! - Istennel a hazáért és szabadságért!

Üdvözöljük a KDNP Szigethalmi Szervezetének honlapján!

2010. december 18., szombat

2010.11.01. Megemlékezés a II. világháborúban hősi halált halt magyar katonákról2010.11.01-én A KDNP Szigethalmi Szervezete immár harmadik alkalommal megemlékezést tartott a II. világháborúbab elhunyt magyar katonák emlékére, tiszteletére.
A helyszín ezúttal is a városi köztemető volt.

A jelenlévőket Tóth József a KDNP Szigethalmi Szervezetének elnöke köszöntötte:


Nagy tisztelettel köszöntök mindenkik a magam és a Szigethalmi KDNP nevében.
Külön köszöntöm Prodán Gábor és Deák Csaba görög katolikus parókus urakat.
Köszöntöm Tasi Ferenc helyettesítő lelkészt, Ferenczi Edit alpolgármester asszonyt, a megjelent képviselő hölgyeket és urakat, valamint az intézményvezetőket.

Sok évvel ezelőtt néhányan úgy gondoltuk, hogy az itt felállított emlékműnél tisztelgünk az elhunyt hősök emlékének.

Eleinte alig voltunk. Később az egyházak is részt vettek a megemlékezésen. Főleg a görög katolikus egyház tette inkább magáévá, miután 2 évvel ezelőtt felújította az emlékművet, s felkutatta azoknak a hősöknek a nevét akik Szigethalomról életüket vesztették a II. világháborúban.

Hősök! Mindenkinek más jut eszébe erről a szóról. Nekem a nagyapám, akit 1944 telén a fiával együtt elhurcoltak a szovjet katonák. S amikor az út során alkalom nyílott néhány ember szökésére, Ő nem a maga életét, hanem a fiáét mentette. Később a nagybátyám így mesélte ezt a történetet. Nagyapám soha nem tért haza a szovjet fogságból.

A megemlékezés során gondoljunk saját hőseinkre és lelkiekben helyezzünk el egy szál virágot a sírhelyükre.

A szigethalmi KNDP úgy gondolja, nem szabad elfeledkezni ezekről az emberekről, és minden évben legalább egyszer, november l-én 13-órakor jöjjünk itt össze és emlékezzünk együtt rájuk.


Röviden a megemlékezés menetéről:

Először a Szigehalmi Felnőtt kórus énekel,
Ezt követően Balázs Sándor a Szigethalmi Irodalmi és Képzőművészeti Asztaltársaság tagja mond el egy verset, majd ismét a Szigethalmi Felnőtt kórus énekel.
Deák Csaba görögkatolikus parókus megemlékező beszéde után a Vitéz Mikecz Kálmán honvéd és huszár hagyomány őrző egyesület segítségével helyezzük el a megemlékezés
virágait. Közben a Jakus Gábor cserkész csapat díszőrséget áll.
A megemlékezést a nemzeti himnuszunk eléneklésével zárjuk.


Képek az eseményről:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése