Cum Deo pro Patria et Libertate! - Istennel a hazáért és szabadságért!

Üdvözöljük a KDNP Szigethalmi Szervezetének honlapján!

2010. december 18., szombat

2010.06.03. Trianoni megemlékezés 90. évforduló + emlékmű avatás2010.06.03-án a KDNP Szigethalmi Szervezete szervezésében és rendezésében trianoni megemlékezés és emlékmű avatás volt Szigethalmon.

Az esemény megyei szintű rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol Harrach Péter a KDNP alelnöke, Eőry Zsolt a KDNP pest megyei elnöke ill. a KDNP ifjúsági szervezetének egyik elnökhelyettese is megemlékező beszédet mondott.A megjelenteket Tóth József a KDNP Szigethalmi Szervezetének elnöke köszöntötte:

"
KÖSZÖNTŐ

Nagy szeretettel köszöntöm Önöket, köszönöm, hogy jelenlétükkel megtisztelték a magyar nemzet leggyászosabb eseményének a trianoni békediktátum aláírásának 90.évfordulójára rendezett emlékműsorunkat.
Külön köszöntöm

Harach Péter urat a KDNP frakcióvezetőjét és alelnökét,
Eőry Zsoltot a Pest megyei KDNP elnökét,
Gaál Róbertet az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnökét,
a 12-es választókerület FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjét Hoffman Pál urat. Nekünk kereszténydemokratáknak külön öröm, hogy Ő a kereszténydemokrata frakcióban foglalt helyet.

Köszöntöm még városunk polgármesterét Fáki Lászlót.
Ferenczi Edit asszonyt a helyi FIDESZ elnökét,
a pest megyei testvér szervezetek képviselőit, akik együtt emlékeznek velünk.

Köszöntöm egyházvezetőinket
Vikár Béláné Mártika Nagytiszteletű asszonyt,
Linde László plébános atyát Szigetszentmiklósról,
Prodán Gábor parókust, tiszteletbeli esperest.

Engedjék meg, hogy néhány szót szóljak a Szigethalmi KDNP-ről és munkájáról.
Szervezetünk tavaly februárban alakult újjá, mert a 20 évvel ezelőtti szervezet nem működött a mai elvárásoknak megfelelően.

Megalakulásunkhoz sok segítséget kaptunk megyei elnökünktől Eőry Zsolt úrtól, és a szigethalmi egyházaktól. Különös képen köszönjük Prodán Gábor Görögkatolikus parókusnak, hogy támogatásával és lelkesítésével hozzájárult újjászerveződésünkhöz.

Szervezetünk immár második alkalommal szervezi meg, hogy a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára együtt emlékezhessünk.

A mai megemlékezést egy emlékmű avatás követi, mely a szigethalmi KDNP szervezésében, a Pest megyei KDNP, az IKSZ, a Szigethalmi Római –katolikus Egyházközségért Alapítvány és még sok magánszemély támogatásával valósulhatott meg. (Köszönet érte mindenkinek!)

Meggyőződésünk, hogy a közös emlékezés a nemzeti hitünkben erősít. Az emlékmű jelképezi a nemzeti egybetartozást, amelyet igazságtalan döntések meghozatalával és más határok meghúzásával nem lehet szétdarabolni.

Az elmúlt 90 év is kevés volt ahhoz, hogy az elcsatolt területek magyarságát elszakítsa az anyaországtól, sőt hisszük, hogy erősítette kötődésüket a nemzethez. Ezt bizonyítja a Csíksomlyói búcsú, vagy az idei Kárpátaljai látogatásunk, melyen, a helyiekkel való beszélgetéseink kapcsán megtapasztaltunk. Éreztük a nemzethez való ragaszkodásukat és éreztük szeretetüket.

Engedjék meg, hogy köszöntőmet Juhász Gyula – HUNGÁRIA című versének egy idézetével zárjam.

Ármány ölelhet, önkény ölhet itt,
Egek kárpitja repedezhetik,
Míg szívünk ver és míg ép a kar
Magyar marad itt mégis a magyar
"


A megemlékezésen részt vettek és beszédet mondtak továbbá Szigethalom és a környező települések (Tököl, Halásztelek, Szigetszentmiklós) egyházfői, politikai szervezetek képviselői ill. műsort adtak a Szent István Általános Iskola diákjai Nád Béla vezetésével.

Sajnálatos módon a Szigethalmi FIDESZ képviselői közül ismételten alig vettek részt az eseményen.Beszédet mondott továbbá Kárpáti Csaba, a KDNP megyei választmányi küldötte:"
Tisztelt vendégeink és szigethalmi polgárok, !

Trianon az én korosztályom számára nem megfelelően magyarázott tananyag volt a 70-enes évek középiskolai tananyagában. Azóta közel negyven év telt el, és a sorban felnövekvő ifjúság számára készített történelmi tananyagban a nemzetcsonkítás ténye és következménye azóta sem nyerte el történelmi jelentőségét. A megalakult új parlament által elfogadott törvény szerint ezentúl június negyedike a nemzeti összetartozás napja lesz.

A mai napon második alkalommal kerül megrendezésre a szigethalmi Keresztény Demokrata Néppárt szervezésében ezen megemlékezés Trianon gyászos emlékére. Egy évvel ezelőtt a szigethalmi művelődési központban első alkalommal gyűltünk össze, hogy emlékezzünk a kilencven évvel ezelőtti eseményre. Színvonalas irodalmi válogatással és történelmi visszapillantással emlékeztünk vissza az akkor 89 évvel ezelőtti eseményre. A szervezők a sikeren felbuzdulva elhatározták hagyományt teremtenek az eseménynek. A megemlékezést már akkor is szerették volna egybekötni egy emlékhellyel. Így született meg a trianoni emlékkereszt állítás gondolata.

Hosszas szervezés, lakossági támogatás, és tevőleges közreműködés eredményeként született meg ezen emlékhely ahol most állunk.
Köszönetet mondok a szervezők nevében mindenkinek aki támogatta törekvésünket az emlékhely létrehozásában.
Az emlékkereszt művészi színvonalú kifaragását a 84 éves Apró Sándor köszönhetjük. Külön örömünkre szolgál, hogy ő szigethalmi lakos. További munkásságához jó egészséget és erőt kívánok mindannyiunk nevében.
A szervezők nevében ugyancsak köszönetet mondok Fáki László polgármester úrnak és a szigethalmi képviselő testületnek a helyszín rendelkezésre bocsátásáért.

Jelképezze ezen emlékhely minden magyar összetartozását határon innen és határon túl.
"

Az ünnepi megemlékezést követően vendégváró sátrak szendvicsekkel és hideg itallal várták a résztvevőket, ahol kötetlen beszélgetés alakult ki.


Képek az eseményről:


További képek:

http://picasaweb.google.hu/100100904859394669927/Trianon2010Szigethalom#


KÖSZÖNETNYILVÁNíTÁS:

A fentebb már említett személyek - kiemelten Nád Béla tanár Úr - mellett a KDNP Szigethalmi Szervezete ezúton mond köszönetet Semesbogya Eszter dalszerző-énekesnek, Vaskó Andreának, a Szent Erzsébet kórusnak és Rohacsek Mártonnak, a Jakus Gábor cserkészcsapatnak Kupi Miklós vezetésével, és nem utolsó sorban Balázs Sándornak az Irodalmi és Képzőművészeti Asztaltársaság elnökének, akik mindannyian jelenlétükkel ill. színvonalas produkcióikkal tették még emlékezetesebbé az eseményt.

Köszönet illeti továbbá Kungli Ferencné Ágit, aki az esemény háziasszonyaként gördülékenyen és rutinosan vezette le a megemlékezést.

Köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában támogatta az eseményt, illetve az emlékmű létrejöttéhez anyagilag hozzájárult.

A legnagyobb köszönet Apró Sándor fafaragó mesternek szól aki nélkül a Trianoni emlékmű nem jöhetett volna létre.
Erőt, egészséget kívánunk további munkájához!


A Trianoni emlékmű Szigethalmon, a Dísz téren (posta melletti téren) megtekinthető:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése